یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که برای پمپ‌های آب بوجود می‌آید، ایجاد هوا در آن‌ها است. برای هواگیری پمپ آب می‌توانید از متخصصان کمک بگیرید و یا خودتان دست به کار شوید. در اولین قدم باید بدانید هواگیری تمام پمپ‌ها (پمپ آب خانگی، پمپ کوزه ای، پمپ گریز از مرکز، پمپ شناور…) شبیه به‌یک‌ دیگر است. منظور از هوا گرفتن پمپ آب این است که پمپ به جای آب هوا را پمپاژ کند. در صورتی که پمپ‌تان با این مشکل روبرو شد در اولین قدم پمپ را خاموش کنید (جربان برق را قطع کنید) زیرا ممکن است پمپ داغ کند و سیم پیچ هایش بسوزند.

هواگیری پمپ آب

به عملی که خلاء و هوا را از داخل لوله‌ها خارج کند، هواگیری می‌گویند. البته پمپ‌های آب در صورت کمبود آب به صورت اتوماتیک خاموش می‌شوند و مانع هوا گرفتن پمپ می‌شوند. اما با این حال هوا گرفتن پمپ آب یکی از رایج‌ترین مشکلات است.

علت اهمیت هواگیری پمپ آب

پمپ آب برای پمپاژ آب طراحی شده است نه پمپاژ هوا. به همین خاطر اگر پمپ، هوا بگیرد به درستی کار نخواهد کرد. اگر میزان هوای داخل پمپ آب از میزان مشخصی بیشتر شود باید هواگیری انجام دهید زیرا هوای موجود باعث ایجاد خلاء می‌شود و مانع مکش آب است. یکسره کار کردن پمپ، کارکردن پمپ در صورت باز نبودن شیر آبی، کارنکردن پمپ بر اساس استانداردها و یا لرزش بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد هوا درپمپ آب شود. به همین خاطر هر زمانی که وضعیت پمپ آب با حالت نرمال خود تفاوت داشت، به شما پیشنهاد می‌کنم حتما آن را بررسی کنید. ممکن است پمپ دچار مشکلاتی مانند هوا گرفتن، کاویتاسیون و… شده باشد. (برای درک مشکل کاویتاسیون به شما مطالعه راهنمای “کاویتاسیون چیست” را پیشنهاد می‌کنم.) اگر رفع این مشکلات زمان زیادی بگیرد، ممکن است باعث از کار افتادن و یا سوختن پمپ آب شوند.

نحوه هواگیری پمپ آب

هواگیری پمپ آب
  1. ابتدا باید بررسی کنید که چه ارتفاعی از پمپ به هواگیری نیاز دارد. (برای این موضوع شما به آب نیاز دارید. اگر مخزن آب در مجاورت خود پمپ باشد چون مسیر کوتاه است یک پارچ آب کافی است اما اگر پمپ آب شما در مسیر یک چاه قرار دارد باید از شیلنگ آب استفاده نمایید.)
  2. ابتدا پمپ آب را به صورت کلی از برق جدا کنید.
  3. فشار آب داخل لوله ساختمان را کاهش دهید (شیر اصلی آب ساختمان را ببندید و یا یک شیر در نزدیکی پمپ برای خروج هوا باز کنید.)
  4. بعد از اینکه مطمئن شدید مسیر آب باز است، در قسمت خروجی پمپ آب پیچی با هدف هواگیری در نظر گرفته شده است، پیچ هواگیری را باز نمایید (با شنیدن صدای هوا، سرعت باز کردن پیچ را کاهش دهید.)
  5. مقدار آب مورد نیاز را از طریق دریچه (با کمک یک قیف)، داخل مخزن پمپ آب بریزید. (هنگامی که مخزن پر شد صبر کنید تا حجم آب کاهش یاید. کم شدن حجم آب به معنای خروح هوا است. سپس این کار را دوباره انجام دهید تا مطمئن شوید تمام هوای موجود در پمپ خارج شده است.)
  6. بعد از آن پمپ را به برق متصل کنید. بعد از آن باید فشار پمپ افزایش یافته باشد، پمپ نرم کار کند، صدای کمی تولید کند و مکشش افزایش یافته باشد.

عواملی که باعث ایجاد هوا در پمپ آب می‌شوند

1.وجود ترک در بدنه پمپ

اگر زمانی متوجه شدید که بدنه پمپ خیس است و یا زیر آن آب ریخته است، یکی از علت‌های اصلی می تواند شکستگی بدنه پمپ باشد.

عواملی که باعث شکستی بدنه می شوند:

  • جنس بدنه پمپ آب
  • میزان خروجی اب از پمپ
  • محیط نصب پمپ
  • استاندارد کار نکردن پمپ
  • سرمای شدید

2.مشکل در اتصالات پمپ و ارتفاع تنظیم پمپ

3.تمام شدن آب مخزن (نرسیدن آب کافی به پمپ)

از رایج ترین علت هایی که باعث هوا گرفتن پمپ آب می‌شود، نرسیدن آب کافی به پمپ است که دو علت اصلی دارد:

  • جرم گرفتن ورودی پمپ
  • کم شدن آب منبع و یا قطعی آب شهری و اختلال در فشار آب

اگر آب کافی به پمپ نرسد، پمپ به جای آب هوا را پمپاژ خواهد کرد.

4.وجود نقض و مشکل در واشر  یا اورینگ پمپ

5.یخ زدگی پمپ آب

6.شکستن لوله و تاسیسات

اگر در مسیر مخزن  و جریان اصلی فشار آب بیشتر از توان پمپ باشد به تاسیسات فشار زیادی خواهد آمد و باعث شکستن و یا آسیب دیدن آن‌ها می شود.

7.نصب غیر اصولی پمپ

8.عدم آب‌بندی اتصالات

9.عدم استفاده از تفلون

4 راه برای جلوگیری از هواگیری پمپ آب

1.هنگام نصب پمپ، حتما از شخصی که پمپ آب شما را نصب می‌کند بخواهید که هواگیری پمپ آب را به شما آموزش دهد.

2.هر سال پمپ آب خود را سرویس نمایید.

3.اگر آب شهری دچار قطعی مکرر و مستمر شد حتما پمپ آب را خاموش کنید تا هوا نکشد.

4.در فصل زمستان از مناسب بودن دمای مکانی که پمپ را در آن جا قرار داده اید مطمئن شوید.

3 نکته مهم در مورد هواگیری پمپ آب

  • پمپ آب خانگی به راحتی هوا نمی‌گیرد. اگر این مشکل مکررا برای پمپ‌تان رخ داد حتما با یک کارشناس صحبت کنید.
  • ابتدا دلیل هوا گرفتن پمپ را پیدا کنید و بعد هواگیری را انجام دهید.( در صورتی که نتوانستید متوجه شوید که چرا پمپ آب هوا گرفته است، به آن دست نزنید.)
  • بعضی از پمپ‌ها به صورت خودکار عملیات هواگیری را انجام می‌دهند. پس قبل از اینکه بخواهید مشکل پمپتان را به وجود هوا در پمپ ربط دهید، اول مدل پمپ را شناسایی کنید.

 

فراموش نکنید که انتخاب پمپ مناسب نیازتان بسیار در عملکرد پمپ آب تاثیر دارد. ( برای انتخاب صحیح پمپ آب راهنمای “نحوه انتخاب پمپ آب کشاورزی، صنعتی و خانگی” را مطالعه نمایید. هر چند برای انواع پمپ آب ایرانی و چینی ممکن است مشکل خلاء ایجاد شود اما با انتخاب صحیح، نصب درست، نگهداری و سرویس پمپ آب می‌توانید بروز این مشکلات را کاهش دهید.