تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی
پمپ آب در انواع مختلفی تولید میشود که دو نوع اصلی آن پمپ آب جتی و بشقابی میباشد. هر کدام از این پمپها ویژگی و مشخصات خود را دارند و برای شرایط معینی استفاده میشوند. در این مقاله قصد داریم تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی را توضیح دهیم. به صورت کلی پمپ آب جتی برای پمپاژ آب از عمقهای زیاد طراحی شده است و پمپ آب بشقابی شدت آبرسانی بیشتری نسبت به پمپ جتی دارد.
تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی
پمپ آب بشقابی
پمپ آب بشقابی در دو مدل گریز از مرکز و جابهجایی مثبت تولید میشود. ( پمپ گریز از مرکز پمپیران از برترین پمپهای بشقابی نیز میباشد.) پمپ بشقابی برای پمپاژ مایعات روان، با ویسکوزیته پایین، تمیز و غیر خورنده مانند آب و روغن، موارد صنعتی، خانگی و کشاورزی استفاده میشود. پمپ ساختار بسیار ساده ای دارد که تنها بخش متحرک آن پروانه آن میباشد و توسط شافت حرکت میکند. جنس پروانه این پمپ معمولا از برنز، فولاد ضد زنگ، چدن، پلی کربنات و… میباشد. (این پمپ دبی و آبدهی بهتری نسبت به پمپ جتی دارد.)
در پمپ آب بشقابی آب ابتدا وارد پروانه میشود و سپس توسط نیروی گریز از مرکز خارج میشود. (در پمپ آب فشار ایجاد میشود و مایع با فشار زیاد از پمپ خارج میشود.) فشار ایجاد شده در پمپ آب با قطر پروانه، تعداد پروانه ها، اندازه باز شدن آنها یا حجم ورودی و سرعت چرخش محور آن ارتباط مستقیم دارد.
پمپهای بشقابی در هواگیری توانایی کمی دارند به همین خاطر حتما توجه کنید که پمپ و خط مکش آن در هنگام شروع به کار هوا نداشته باشد. (وجود هوا در پمپ آب مانع درست کار کردن آن میشود و گاهی اوقات ممکن است پدیده کاویتاسون رخ دهد. برای آشنایی با کاویتاسیون میتوانید راهنمای “کاویتاسیون چیست؟ ” را مطالعه نمایید.)
در نظر داشته باشید که پمپ آب بی صدا وجود ندارد، تنها تفاوت آنها در شدت صدا است. اما صدای پمپ آب بشقابی نسبت به صدای پمپ جتی کمتر است.
شما میتوانید در زمانهایی که به فشار زیاد نیاز دارید و یا میخواهید آب به طبقات بالا برسد، از پمپ آب بشقابی که دو و یا چند پروانه دارند، استفاده نمایید.
پمپ آب جتی
پمپ آب جتی در دو نوع کم عمق و عمیق تولید میشود و تفاوت آنها در محل تخلیه است. پمپ آب جتی شامل یک نازل و یک ونتوری است. در پمپ آب جتی سرعت آب بسیار زیاد است اما فشار آن افت میکند. فراموش نکنید که پمپ جتی بی صدا وجود ندارد، دقت کنید که در هنگام خرید فریب اینگونه تبلیغات را نخورید. پمپآب جتی برای مواردی مانند مصارف خانگی و صنعتی کاربرد دارد.
اگر به شدت آب بیشتری نیاز دارید میتوانید در پمپ جتی از انژکتور استفاده نمایید. در این صورت آب مکش شده با استفاده از انژکتور به مخزن فشار منتقل میشود و باعث افزایش قدرت مکش میشود. انجام این کار باعث افزایش جریان آب و کاهش آب موجود در مخزن میشود.
پمپ آب جتی با ایجاد خلاء در قسمت مکش، هوای داخل پمپ را خارج میکند. بعد از تخلیه هوای موجود، در لوله مکش خلاء ایجاد میشود و این فشار اتفمسفری باعث حرکت پروانه و پمپاژ آب میشود.
مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی
ظاهر پمپ آب: پمپ آب بشقابی بسیار بدنه و طراحی سادهای دارد. در حقیقت پمپ آب بشقابی دارای پروانه ای است که شبیه به دو بشقاب هستند و به یک دیگر متصل شده اند. جنس آنها معمولا از چدن، استیل ضد زنگ و یا برنز است. پروانه به یک شافت متصل است و توسط آن میچرخد. سیال ابتدا وارد پروانه و سپس پمپاژ میشود. اما پمپ جتی بدنه و طراحی پیچیدهای دارد. این پمپ شبیه به یک کوزه است. درون این پمپ یک پخش کننده هوا وجود دارد و با فشار آوردن به نازل بالایی آب را به ارتفاعات پمپاژ میکند.
نحوه کارکرد: پمپ بشقابی بر اساس نیروی گریز از مرکز و فشار جوی کار میکند. به این صورت که سیال توسط پروانهها به چرخش در میآید و پس از افزایش فشار آن از دهانه خروجی پمپ خارج میشود. اما در پمپ جتی بعد از ورود سیال به داخل پمپ، ابتدا هوای داخل آن خارج میشود. پس از آن فشار اتمسفری بر پمپاژ غلبه میکند و باعث خارج شدن آب با سرعت بسیار زیادی میشود.
میزان صدا: هر دو نوع پمپ آب دارای صدا هستند اما صدای پمپ بشقابی کمتر از صدای پمپ جتی است. علت صدای زیاد پمپ جتی به خاطر قدرت پرتاب آن است.
میزان فشار: پمپ بشقابی آبدهی و دبی بیشتری دارد. پمپ جتی سرعت بیشتری برای پمپاژ آب از مناطق عمیق دارد. (پمپ جتی برای پمپاژ آب در ساختمانهای بلند بسیار مناسب است. پمپ بشقابی برای پمپاژ آب یک ساختمان یک طبقه و همکف مناسب است.) اگر برای پمپاژ آب به طبقات بالا از پمپ بشقابی استفاده شود باید همراه آن از پمپ کمکی (بوستر پمپ) نیز استفاده کنید. اما اگر از پمپ جتی استفاده کنید با استفاده از انژکتور میتوانید قدرت پمپ آب را افزایش دهید.
توانایی پمپاژ سیالات مختلف: پمپ بشقابی توانایی پمپاژ سیالات غیر خورندهای مانند آب را دارد. اما پمپ جتی میتواند آب و یا سوختها را پمپاژ کند.
قیمت: هر کدام از این پمپها با توجه به کارایی، کیفیت، شرکت تولیدکننده و عوامل مختلف دیگری، قیمتهای متفاوتی دارند. اما در حالت کلی معمولا قیمت پمپ بشقابی کمتر از پمپ جتی است.
پمپ آب جتی و بشقابی، پمپهای بسیار کاربردی هستند. اما شما باید در هنگام خرید پمپ آب مطمئن شوید که پمپ آب مناسب شرایط خود را تهیه کردهاید. (مطالعه راهنمای ” نحوه انتخاب پمپ آب کشاورزی، صنعتی و خانگی ” میتواند به شما برای انتخاب پمپ مناسب کمک کند.)
نظرات خود را با ما در میان بگذارید.